Konu Başlıkları:
Ekokardiyografide (kısaca eko da denir) ultrasondan (ses ötesi dalgalar) yararlanılır. Ultrason dalgaları, insan kulağının duyma sınırının ötesinde bir sestir (20.000 titreşim/sn üstü dalgalar). Bu ses dalgaları, tüp şeklinde elle tutulan ve hastanın göğsünde gezdirilen sesi oluşturan duyarlı bir alet yardımıyla kalbe gönderilir (transducer). Ses dalgaları kalp duvarlarından, kaslarından, kapakçıklardan alete geri döner. Farklı dokular ses dalgalarını farklı şekillerde yansıtır. Böylece kalpten geri dönen ses dalgaları bilgisayar ile resme çevrilir ve bu görüntüler monitörden izlendiği gibi, istenirse kağıda da bastırılır (aynı teknikle, yani ultrasonik ses dalgaları ile vücudun diğer organları da incelenebilir -karın, böbrek vs. ultrasonografisi-. Ultrasonik ses dalgaları tıp dışında endüstride de kullanılmaktadır).
Eko, kalp hakkında önemli bilgiler veren, hızlı ve zararı olmayan bir testtir.
Eko ile;
araştırılabilir.
Kısaca kalp romatizması, kapak hastalıkları, kalp yetersizliği, kalp krizi, doğumsal kalp hastalıkları gibi bir çok konuda eko ile değerli bilgiler alınır.
Ekonun avantajları:
Eko’nun dezavantajları ise; testi yapan kişinin yeteneği, test sonuçlarının doğruluk derecesini etkiler. Bazı kişilerde eko görüntüleri kişinin yapısından dolayı iyi olmaz (kişi ekojenik değildir) ve yeterli görüntü elde edilemeyebilir. Kalbin bazı kısımları çok iyi görünmeyebilir.
Ayrıca ilaçla yapılan stres EKO ile koroner kalp damarları hakkında, kalp kasının canlılığı hakkında da bilgi edinilebilir. Renkli Doppler ekokardiyografi ile kalp içi boşluklarının basınçları, kapak yetmezliklerinin (kaçaklarının) dereceleri, hakkında bilgi elde edilir.
Bazı durumlarda transözofageal (yemek borusu yolu ile) eko ile (TEE olarak kısaltılır) daha detaylı bilgi edinmek gerekebilir. Bu tetkikte boğaz uyuşturularak serçe parmağı kalınlığında bir hortum yemek borusuna sokularak kalp arka taraftan ve daha yakından detaylı olarak incelenir (mide ve yemek borusu hastalıklarının tanısında kullanılan endoskopiye benzer). TEE tetkiki öncesinde aç kalınmalıdır.
Son yıllarda kalbin 3 boyutlu görüntüsü veren eko cihazları da geliştirilmiştir (3D eko).