Ritim Holter Tetkiki

Konu Başlıkları:

  1. Efor Testi
  2. Ekokardiyografi (eko)
  3. Ritim Holter Tetkiki
  4. Sürekli Kan Basıncı Ölçüm Sistemi (ABPM)
  5. Elektrokardiyogram (EKG)
  6. Event Recorder (olay kaydedici)
  7. Talyum Sintigrafisi

Ritim Holter

Ritim Holter Tetkiki (veya Holter monitor) Dr. Norman Holter tarafından geliştirilmiştir. Kalp atımlarının elektrokardiyografik olarak 24 saat boyunca (bazı yeni cihazlarda bu süre 48-72 saate kadar uzayabilir) kayıt edilmesidir. Çoğunlukla kişinin normal günlük hayatı sırasında kalp ritmini izlemek için kullanılır.

Kullanım alanları:

  • Ritim bozukluklarının tanısında,
  • Şikayet oluşturmayan kalp damar hastalıklarının tanı ve tedavisinin değerlendirilmesinde,
  • Ritim veya damar hastalıklarında tedavinin izlenmesinde,
  • Hastanın bir takım şikayetlerinde (özellikle bayılmada), şikayetlerinin kalp ile ilgili olup olmadığının araştırılmasında.

Kalp atımlarının uzun süreli kayıt edilmesi ile ritim bozuklukları ve gün içinde kalp hızının en yüksek en düşük değerleri saptanabilir, böylece en uygun tedavi şekli saptanır.

Cep telefonu gibi kemere bağlanan bir cihaz olup 3-4 adet kablosu, elektrodlar (yumuşak plastikten yapılı 3-4 cm çapında yapışkanlı malzeme) aracılığı ile göğüse tutturulur. Kişi günlük normal yaşamını sürdürürken cihaz planlanan zaman boyunca kalp ritmini kaydeder. Süre sonunda cihaz çıkarılarak alınan kayıtlar bilgisayarda analiz edilir.

Holter monitor sırasında yakalanan bir ritim bozukluğu

Bu alet sayesinde muayene sırasında görülmeyen fakat gün içerisinde kısa süreli olup geçen çarpıntılar, göğüs ağrıları, baygınlık hissi gibi kalpten kaynaklanan tüm ritim bozuklukları tespit edilebilir.

Holter tetkikinden önce özellikle doktorunuza almakta olduğunuz ilaçları tetkik öncesinde kesmeniz gerekip gerekmediğini sormalısınız. Holter cihazı takıldıktan sonra özellikle şikayetinizi oluşturan olayları tekrarlayın, örneğin şikayetiniz kahve içince oluyorsa kahve için veya merdiven çıkınca oluyorsa merdiven çıkın vs.

Diğer ritim takibi yapan cihazlar:

  • Event Recorder
  • Transtelefonik monitor: Bu da event recorder’a oldukça benzerdir. Fakat burada hastanın aldığı kayıtları göstermesi için bir merkeze gitmesine gerek olmaz. Kayıtlar telefon aracılığı ile değerlendirme merkezine gönderilir. Bu cihazların hasta açısından bir riski bulunmaz. Nemden ve sudan etkilendikleri için banyo sırasında çıkarılmaları gerekir.
  • Implantable loop recorder (ILR): Bu cihaz göğüste deri altına yerleştirilir. Böylece, sık olmayan veya uzun sürmeyen, eldeki mevcut ritim takibi yapan cihazlarla -sık olmadığı veya uzun sürmediği için- kaydedilemeyen ritim bozukluklarında çok uzun süreler hastanın ritmi takip edilebilir.

Sürekli Kan Basıncı Ölçüm Sistemi (ABPM) »