Yapılan çalışmaya göre hafif kalp krizi (miyokart inkarktüsü) geçiren 9 hastanın 4’ünde geçirilen kalp krizi farkedilmiyor.
Kadınlarda özellikle fazla kilolu olanlarda, şeker hastalığı olanlarda, ve yaşlılarda bu durum daha sık oluyor. Yapılan açıklamalarda genel popülasyonda 55 yaşın üzerinde kalp krizi sıklığı 1000 kişide 9 olarak saptanmış. Bu 9 hastanın da 4’ünde kalp krizi zamanında fark edilmiyor.
Bilindiği gibi kalp krizi tüm dünyada ve özellikle gelişmiş ülkelerde, ölümlerin en büyük nedenlerinden biri. Kalp krizinde göğüs ağrısı en önemli şikayet olmakla birlikte her zaman olmayabiliyor. Oysa kalp krizlerinin zamanında tanınması, hastanın tedavisi, kişinin kalp damar hastası olduğunun belirlenmesi ve risk faktörleriyle mücadele edilmesi yönünden oldukça önemli.
Dünya Sağlık Teşkilatının [World Health Organization (WHO)] bildirdiğine göre kalp damar hastalıkları dünyadaki tüm ölümlerin %29.2’sinden sorumlu. Her yıl kalp krizi ve inme (felç)* geçirip sağ kalan 20 milyon kişi var, bunların ise büyük bir bölümü uzun süreli tedavi görmek zorunda kalıyor.
European Heart Journal, February 15, 2006
* İnme (felç) (ingilizce: stroke), beyin kan akımının bozulması sonucu oluşur. Nasıl ki kalpte bu olay olursa kalp krizi diyoruz. Buna da bir yerde beyin krizi diyebiliriz. Bozulan kan akımı sürekli olursa beyin hücreleri canlılığını koruyamaz ve kalıcı beyin hasarı oluşur. Bildiğimiz gibi kalbi besleyen damarlardan birinde tıkanma olursa kalbin o bölümünün beslenmesi bozuluyor ve o bölge uzun süre kansız kalırsa kalp krizi (miyokart infarktüsü) oluşuyordu. Aynı olaylar beyinde de olabilir. Bunun adına da inme (felç) diyoruz.
Bazı hastalarda inmeden önce inmenin olabileceğine dair ön işaretler olabilir: Bunlar yukarıda bahsettiğim inmede görülen şikayetlerin kısa süreli (24 saatten az) olan ve iz bırakmayanlarıdır (Yani 24 saatten az süren ve tamamen geçen konuşma bozukluğu, 24 saatten az süren ve tamamen geçen kol, bacak vs de güç kaybı veya uyuşukluk gibi). Bunlara geçici iskemik ataklar (transient ischemic attacks veya TIA) diyoruz.