Konu Başlıkları:
Kalp damar hastalıkları için en önemli risk faktörleri; sigara içme, tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği, hareketsizlik, şişmanlık, şeker hastalığıdır. Bu risk faktörlerinden ne kadar fazlasına sahipseniz o kadar yüksek oranda kalp hastalığı ve kalp krizi riskine maruz kalırsınız.
Sigara İçme: Sigara içenler içmeyenler göre 2-4 kat daha fazla kalp damar hastalığına yakalanmaktadır. Kalp krizinden ölüm riski ise içenlerde içmeyenlere göre %70 daha fazladır. Düzenli olarak egzersiz yapanlar sigarayı çok daha rahat bırakmaktadırlar (bakınız: Sigara: nasıl bırakacağız?).
Tansiyon Yüksekliği: Tansiyon ne kadar normal değerlerin üstünde ise kalp damar hastalıkları ve felç gelişme riski de o kadar fazla olmaktadır. Kan basıncının 140/90 mmHg üstünde olması yüksek tansiyon (hipertansiyon) olarak kabul edilir. Şeker hastalarında bu sınır 130/80 mmHg’dır. Düzenli fiziksel aktivite yüksek kan basıncının normale indirilmesine katkıda bulunur ve yüksek tansiyon gelişmesini önleyebilir.
Kolesterol yüksekliği: Kolesterol yüksekliği kalp damar hastalıklarının gelişim riskini artırmaktadır. Kolesterol kanda birtakım maddelerle taşınmaktadır. Bu maddelerden bir tanesi HDL’dir. HDL’nin yüksek olmasının kalp hastalıklarından koruyucu etkisi vardır ve bu yüzden iyi kolesterol olarak adlandırılır. HDL kolesterol düzeyinin 40 mg/dl altında olması düşüktür. Düzenli yapılan fizik aktiviteler HDL düzeyinin artmasını sağlamaktadır.
Hareketsizlik: Fiziksel hareket eksikliği kalp damar hastalıklarının gelişme riskini artırmaktadır. Kalp krizi geçiren hastalarda bile egzersiz, yaşam süresini uzatmaktadır.
Şişmanlık ve şeker hastalığı: Fazla kilolar tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği ve şeker hastalığı gelişim riskini artırmaktadır. Düzenli egzersiz, fazla kilolardan kurtulmanıza ve bu risk faktörlerinden uzaklaşmanıza katkıda bulunur. Şeker hastalığı olanlarda ise egzersiz, ilaca olan ihtiyacı azaltır.