Konu Başlıkları:
- Neden Egzersiz?
- Egzersiz ile Ne Kadar Kalori Harcarız?
- Egzersiz ve Risk Faktörleri
- Kaç Çeşit Egzersiz Vardır?
- Kalp İçin Yararlı Egzersizler
- Hedef Kalp Hızı Nedir?
- Kalp Hastaları İçin Öneriler
Egzersiz yapmamız neden önemli?
Kalp hastalıkları ve sağlık problemlerinin en önemli risk faktörlerinden biri de hareketsiz yaşamdır. Günümüz koşulları ne yazık ki insanları daha hareketsiz bir yaşama yöneltmekte ve bunun sonucunda da ciddi sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda düzenli yapılan aerobik fiziksel aktivitenin egzersiz kapasitesini arttırdığı ve kalp damar hastalıklarından korunmada rol oynadığı 1953 yılında yapılan araştırma ile gündeme gelmiştir. O tarihten günümüze değin yapılan bir çok araştırma sonucu, egzersizin kalp damar hastalıklarından koruyucu etkisinden başka, felç, şeker hastalığı, kanser, karaciğer ve böbrek hastalıkları, kemik erimesi (osteoporoz), bunama ve depresyonun da gelişimini önlediği bulunmuştur. Hareketsiz bir yaşam kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını 1.5 ile 2.4 kat artırmaktadır. Bu oran kolesterol yüksekliği, tansiyon yüksekliği veya sigaranın oluşturduğu risk faktörlerine benzerdir. Aktivitesi az olanlarda yüksek tansiyon gelişme riski %30-50 daha fazladır.
Düzenli yapılan egzersizlerle;
Daha sağlıklı olacaksınız:
- Kalp damar hastalığınız varsa; düzenli egzersizlerle kalp krizi geçirme olasılığınız azalacaktır.
- Daha önce kalp krizi geçirmişseniz, düzenli ve belirli bir tempoda yapılan egzersizler başka bir kriz geçirme riskinizi azaltacaklardır.
- Egzersiz, kan yağlarındaki anormalliklerin düzelmesine, yüksek tansiyonun normale inmesinde, şeker hastalığının (diyabet) ve şişmanlığın (obezite) kontrolünde yardımcı olur.
- Kalbinizi güçlendirir.
- Akciğerlerinizin daha iyi çalışmasına yardım eder.
- Kemikler üzerine kuvvet uyguladığı için kemiklerinizi güçlendirir ve kemik erimesinin gelişimini engellemeye yardım eder.
- Yürüyüş, kaslarınızı güçlendirir ve eklem esnekliğinizi korumanıza yardım eder. Özellikle romatizması olan hastalarda yürüyüşün kas ve ekleme yönelik faydaları çok önemlidir. Çünkü romatizmaya bağlı hareketsizlik eklemlerde tutukluğa ve kaslarda da zayıflamaya yol açar. Yürüyüş ile kaslar ve eklem çevresindeki yapılar güçlenir, eklemler daha iyi korunur.
Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz
- Egzersiz daha iyi uyumanızı sağlar ve moralinizi yükseltir.
- Yaşamın getirdiği stres ve yorgunluk gibi sorunlarla daha iyi başa çıkmanıza yardım eder.
- Kendine güveni artırır.
- Yorgunluğa karşı daha dayanıklı kılar, daha az yorulursunuz.
- Daha enerjik olmanızı ve çalışma hayatınızda daha başarılı olmanızı sağlar.
Daha iyi görüneceksiniz
- Fazla kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur.
- İştahınızın kontrol altına almanıza yardımcı olur.
Egzersiz ile Ne Kadar Kalori Harcarız? »