Kalp Hastaları İçin Öneriler

Konu Başlıkları:

  1. Neden Egzersiz?
  2. Egzersiz ile Ne Kadar Kalori Harcarız?
  3. Egzersiz ve Risk Faktörleri
  4. Kaç Çeşit Egzersiz Vardır?
  5. Kalp İçin Yararlı Egzersizler
  6. Hedef Kalp Hızı Nedir?
  7. Kalp Hastaları İçin Öneriler

Kalp hastaları egzersiz yapmalı mı?

Kalp hastaları, bazı isnisnalar (egzersiz sırasında göğüs ağrısı olması, ciddi aort darlığı olması vs) dışında, her türlü aerobik egzersizi yapabilirler ve sağlıklarını korumak için de yapmalıdırlar. Yapabileceğiniz egzersiz türleri ve süreleri konusunda doktorunuz size yardımcı olacaktır.

  • Düzenli egzersiz programlarına devam ederken ilaçlarınızda oluşabilecek değişikliklerden doktorunuzu haberdar ediniz. Yeni ilaçlar egzersiz programınızı etkileyebilir. Özellikle beta bloker grubu ilaçlar (tensinor, beloc, lopresor, prent, nortan, concor, dilatrend, dideral vs.) kalp hızını yavaşlattığından dolayı hedef kalp hızına ulaşmanız zordur, bu durumlarda egzersiz sırasında rahat konuşabilir durumda olmak egzersizin temposu açısından yeterlidir.
  • Eğer kendinizi aşırı yorgun hissediyorsanız bir önce yaptığınız egzersizden daha hafif olanını yapın.
  • Ağır objeleri kaldırmaktan, ittirmekten kaçının. Çok yorulmadan küreme, çim biçme, tırmıklama gibi gündelik ev işlerini yapabilirsiniz.
  • Egzersizden hemen sonra yatak istirahatinden kaçının. Bu egzersiz toleransını azaltır. Eğer çok yorgun veya kendinizi sıkıntılı hissederseniz koltukta dinlenebilirsiniz.
  • Çok soğuk, çok sıcak ve aşırı nemli havalarda egzersizden kaçının.
  • Egzersizden hemen sonra çok sıcak, çok soğuk duştan ve saunadan kaçının.
  • Egzersiz sırasında nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, göz kararması veya göğüs ağrısı hissederseniz egzersize devam etmeyin ve doktorunuza haber verin.