Konu Başlıkları:
- Seks Sırasında Kalp Damar Sisteminde Normalde Ne Gibi Değişiklikler Olur?
- Kalp Krizi ve Kalp Ameliyatlarından Sonra Cinsel Yaşam
- Seksi Etkileyen Faktörler
- Sekse Hazırlanmak
- Sağlıklı Bir Seks İçin Neler Yapalım
- Seks Sırasında Şikayetiniz Olursa
Partneriniz ve siz sekse çeşitli yollardan hazırlanabilirsiniz:
- Günlük düzenli diyet, egzersiz, dinlenme ve ilaçlarınızı ihmal etmeyin,
- Egzersiz kendinizi iyi ve daha emin hissetmeniz için harika bir yoldur: Yürüme, hafif koşu, bisiklet ya da dans etme gibi. Bu aktiviteler seks sırasında hızlı kalp atışı, nefes darlığı ya da göğüs ağrısını azaltabilir; fakat önce doktorunuzla konuşun,
- İçiyorsanız sigarayı bırakmanız çok önemli,
- Sabırlı olun. Duygularınızı anlamaya çalışın. Siz veya partneriniz kalp krizi ya da ameliyatından sonra hassaslaşabilirsiniz. Duygularını, mutluluktan öfkeye, göz yaşından kahkahaya dönüşecek şekilde çok çabuk değişebilir. Bu dengesiz ruh halleri genel olarak geçicidir, o yüzden birbirinize karşı sabırlı davranmaya çalışın. İyi bir espri anlayışı oldukça yardımcı olabilir,
- Birbirinizden cinsel olarak beklentilerinize ayak uydurun. Kalp rahatsızlığınızdan önce iyi bir seks yaşantınız olabilir. Seksi devam ettirmeye korkuyor olabilirsiniz, fakat bunun birbirinizden zevk almaya engel olmasına izin vermeyin,
- Her şeyin eski haline döndüğünü kanıtlamaya çalışmak için sekse hücum etmeyin. Siz ve eşiniz hazır olmadan önce seks yaparsanız korkularınız sona ermeyebilir. Hatta daha fazla probleme yol açabilir. Başlangıçta çok fazla şey beklemeyin. Seksi yavaşça ve oluruna bırakarak devam ettirmekte hiç bir risk yoktur,
- Seksi devam ettirmek genellikle sizi partnerinize daha çok yakınlaştırır. Şefkat ve romantizmi yeniden alevlendirmenizi sağlar. Kalp krizi ya da ameliyatından sonra seks stresi azaltabilir ve kendinize olan güveninizi artırır.
Çift olarak çaba göstermek
Genellikle kalp hastaları kalp rahatsızlıklarının tek kurbanları değillerdir, çünkü aynı zamanda partnerleri de tedirgin ya da depresif olabilirler. Sizin hissettikleriniz kadar partnerinizin hisleri de ilişkinize gerginlik katabilir. Her ikiniz de durumun farkına varmalı, saygı göstermeye ve karşınızdakinin duygularını anlamaya çalışmalısınız.
Genelde hastanın partneri fazla korumacı davranma ve yeterince yardımcı olamama arasındaki dengeyi kurmak için mücadele eder. Bir çok durumda eşler fazla korumacı davranırlar. Talepte bulunmak ve eşlerini üzmek istemezler; ya da, hastanın normal olarak aktif olmasına bile izin vermezler. Eşlerinin kalp rahatsızlığı için kendilerini suçlu bile hissedebilirler, bu yüzden kendilerinin hatası olup olmadığı konusunda endişe ederek kendilerine eziyet ederler. Ailenin diğer üyeleri de aşırı kaygı duyabilirler.
Eğer siz ve aileniz endişeli ve depresifseniz, ciddi problemler ortaya çıkabilir. Bu duyguların ilişkinize zarar vermesine izin vermeyin. Bunların hepsi geçicidir.
Daha önceden seksle ilgili problemler yaşamış olan çiftlerde, kalp krizi ya da ameliyat sonrasında ilişki daha da kötüye gidebilir. Yaygın şikayetlerden bazıları şunlardır:
- partnerin seks için yanlış bir zaman seçmesi,
- rahatlayamamak,
- ilgisizlik, yetersiz ön sevişme.
Genel olarak bir çift, hastalık öncesindeki seks hayatları ile ilgili ne kadar çok şikayette bulunmuşsa, sonrasında da o kadar az sıklıkta seks yapar.
Sorunlar hakkında konuşun. Cinsel istekleri ve endişelerini paylaşan çiftler, sorunlarla daha kolay başa çıkabilmektedir. İyi bir iletişim, önceki iyi seksi geri getirebilir. Ayrıca çiftler bu endişelerini ve korkularını doktorlarıyla da paylaşmalıdırlar. Bu, birlikte ya da yalnızken yapılabilir.
Sağlıklı Bir Seks İçin Neler Yapalım »