Sigarayı Bıraktım, Tekrar Başlar mıyım?

Konu Başlıkları:

  1. Sigara: Kalbimin Düşmanı, Neden Bırakmalıyım?
  2. Sigarayı Bırakmak Mümkün mü?
  3. Sigarayı Bırakmak için Neler Yapmalıyım?
  4. Sigarayı Bıraktım, Tekrar Başlar mıyım?

Sigaraya tekrar başlar mıyım?

Sigarayı gerçekten bırakacağınıza inanıp buna kendinizi şartlamışsanız bıraktıktan sonra her geçen gün biraz daha az aklınıza gelecek ve birkaç ay sonra tamamen unutacaksınız. Bu süreç elbette kolay değil. Ancak bir takım önlemlerle bu süreci daha rahat geçirmek mümkün;

  • Sigara, çakmak ve kibrit kesinlikle taşımayın. Etrafta bulunması gerekiyorsa sizin gözünüzden uzak bir yerde olsunlar.
  • Bulunduğunuz ortamda veya evde sigara içen varsa sizin yanınızda içmemesini veya içmemelerini söyleyin.
  • Sigara içmeyerek ne gibi şeylerden mahrum kaldığınızı düşünmeyin; aksine içmeyerek neler kazandığınızı düşünün.
  • Ani bir sigara içme isteği geldiğinde derin bir nefes alın. 10 saniye kadar içinizde tutun ve çok yavaş olarak verin. Ani içme isteğiniz geçene kadar bunu birkaç kez yapın.
  • Ellerinizi devamlı meşgul tutun; kalemle oynayın, bir şeyler çizin, bilgisayarda çalışın, stres topuyla oynayın vs.
  • Sigarayı hatırlatan ve onunla bağlantısı olan aktivitelerden uzak durun, eskiden sigara molası verdiğiniz zamanlarda spor veya yürüyüş yapın, kitap okuyun.
  • Mümkün olduğunca sigara içilen ortam ve mekanlardan uzak durun.
  • Ağzınızın bir şeylerle meşgul olması sigara içme isteğinizi azaltır. Ancak bu amaçla kilo almamak için kalorili veya şekerli yiyeceklerden uzak durmamızda yarar var. Bunların yerine düşük kalorili yiyecekler veya şekersiz sakız daha uygun olacaktır.
  • Bol sıvı alabiliriz, ancak kafeinli ve alkollü içecekleri sınırlı olarak almakta yarar var; bunlar sigara içme isteğimizi tetikleyebilir.
  • Egzersiz, özellikle her gün 20-30 dakikalık yürüyüşler, sigarayı unutmamızda ve kendimizi iyi hissetmemizde çok önemlidir.
  • Etrafınızdakilere sigarayı bıraktığınızı ve bunun için neler yaptığınızı gururla söyleyin. İnanın size imreneceklerdir.
  • Meditasyon, yoga gibi dinlendirici yöntemler aklınıza gelmesini azaltabilecekleri için yararlı olabilir.
  • Sigarayı bırakmak için kullanılan akupunktur, hipnoz, grup tedavileri, ilaç veya bantlar hakkında doktorunuz size bilgi verecektir. Ancak şunu unutmayın ki siz sigarayı bırakmak istemediğiniz sürece bunların size hiç bir faydası olmaz.

Bıraktıktan sonra neler hissedeceğim?

İlk günlerde yoğun bir sigara içme isteği olabilir ve bu istek krizler halinde gelir. Bu krizlerin yoğunluğu sizin sigarayı bırakmak için kendinizi ne kadar şartladığınızla da ilgilidir. Sinirlilik, çok ve çabuk acıkma, baş ağrısı, öksürük ve konsantrasyon bozuklukları da olabilir.

Bu belirtiler ilk 1-2 hafta yoğundur. Lütfen sakin ve sabırlı olun. Bırakmak için ne kadar önemli nedenleriniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Unutmayın ki yıllardır sizi kemiren azılı bir düşmanınızı alt ediyorsunuz.

Hissettiğiniz bu sıkıntılar kesinlikle geçicidir. Bu süre sigarayı hala ne sıklıkta düşündüğünüzle ilgilidir. Aklınıza fazla getirmemeye, geldiği zamanlarda da aklınızı farklı işlerle meşgul ederek fazla kalmamasına çalışın.

Unutmayın!
Geçici olarak hissettiğiniz bu sıkıntılar sigaranın yol açabileceği hastalıkların
sizde oluşturacağı sıkıntıların yanında çok hafif kalacaktır.

Sigara içme isteği çok uzun süreler devam edebilir. Özellikle daha önce sigara ile özdeşleştirdiğiniz bir takım duygu, düşünce ve durumlarda bu istek tetiklenebilir. Bu durumların üstesinden gelmenin en iyi yolu bunların sigarasız da olabileceğine inanıp gerçekleştirmektir.

Unutmayın!
Bir zamanlar sigara içmiyordunuz ve duygu, düşünce ve durumlar o zamanlarda
da vardı.

Zaman geçtikçe sigarayı arama zamanlarınızın arası uzayacak ve akılda kalma süreleri kısalacaktır. Bir süre sonra sigarayı bırakmış olmakla, kendinize öz güveniniz artacak, kendinizi daha sağlıklı, daha enerjik hissedecek böyle bir şeyi bunca yıl neden kullandığınıza şaşıracaksınız.

Unutmayın!
Biz Doktorların ilk görevi, insanları mümkün olduğunca uzun yaşatmak değildir. Bizim öncelikli hedefimiz yaşam kalitesini artırmaktır. Uzun yaşam çoğunlukla bunun arkasından zaten kendisi gelir. Yaşam kalitesini artırmak, sağlıklı olmaktan ve bu da, sağlığa zararlı olanlardan uzak durmakla olur.


Bu konuda diğer yazı:
Sigara, sigara yine sigara