Yanlış: Kalp yetersizliği kalbin yavaş çalışması değildir (bkz. nabız). Kalbinizin yavaş atıyor olması kalp yetersizliğiniz olduğu anlamına gelmez. Kalp yetersizliği kalp kası ve kapaklarında zamanla gelişen hasar sonucu kalbin kasılma ve/veya gevşeme işlevini yeterince güçlü şekilde yerine getirememesiyle karakterli, akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimiyle seyreden ciddi bir durumdur. Hatta, kalp yetersizliği hastalarında kalp genellikle yavaş değil normalden hızlı ya da normal hızında çalışır.
Yanlış: Kalp yetersizliği ciddi bir klinik durumdur ve uygun bir şekilde tedavi edilmediği zaman yaşam süresini kısaltır. Bununla birlikte kalp yetersizliğinin belirtilerini azaltan ve ilerlemesini durduran çeşitli tedaviler mevcuttur. Kalp yetersizliği zamanında fark edilip uygun bir şekilde tedavi edilirse hastalar uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilirler.
Yanlış: Kalp yetersizliği; koroner kalp hastalığı (kalp damarlarında daralma), hipertansiyon (yüksek tansiyon), kalp kapak hastalıkları, kalp kası hastalıkları (kardiyomiyopatiler) ve kalp enfeksiyonları gibi birçok duruma bağlı olarak gelişebilir. Bu hastalıklar için risk faktörleri her yaşta bulunabilir ve dolayısıyla da hastalık genç yaşlarda da ortaya çıkabilir ve kalp yetersizliğine yol açabilir.
Bu nedenle kalp yetersizliği ileri yaşlarda sık olarak görülse de, yaşamın daha erken dönemlerinde de görülebilir.
Yanlış: Kalp yetersizliği ile iyi yaşamanın en iyi yollarından biri fiziksel aktivitede bulunmak ve egzersiz yapmaktır. Geçmişte kalp yetersizliği olan insanların dinlenmeleri ve sakin olmaları önerilirdi. Oysa bugün, güçlü bilimsel kanıtlar fiziksel aktivite ve egzersizin kalp yetersizliği olan insanların büyük çoğunluğu için sağlıklı ve güvenilir olduğunu göstermiştir. Egzersiz programına başlamadan, yaptığınız egzersizin miktarını artırmadan veya tipini değiştirmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Yanlış: Kalp yetersizliği hastaları “ne şekilde olursa olsun” tuz alımını (sodyum alımını) azaltmalı, günde 2 gramdan fazla tuz tüketmemelidirler (hatta bazı durumlarda geçici süre ile sıfır tuz). Tuz tüketiminin azaltılması veya kesilmesi kalp yetersizliği sürecinin olmazsa olmazlarındandır. Market alışverişlerinizde gıda etiketlerini mutlaka sodyum içeriği açısından gözden geçiriniz. Etiketlerde sodyum; NaCl, sodyum, monosodyum glutamat, sodyum klorid veya sodyum metabisülfit şeklinde yazar.
Yanlış: Kalp yetersizliği hastaları, hatta kalp krizi geçirmiş olsalar bile durumları kontrol altında olmak kaydıyla normal cinsel yaşamlarına devam edebilir. Kalp yetersizliğinde cinsel işlev bozuklukları yaygındır. Cinsel gücü arttırıcı ilaçları asla doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
Yanlış: Hipertansiyon hastalarının çok büyük bir çoğunluğunda şikayet olmaz. Onun için hipertansiyon “sessiz katil” olarak bilinir. Aslında bu durum hasta açısından çok kötüdür. Çünkü hipertansiyon şikayet oluştursun veya oluşturmasın kalp krizlerine, inmeye, böbrek hasarına ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Hipertansiyon olup olmadığını ancak ölçerek bilebiliriz.
Yanlış: Çoğunlukla öyledir ama her zaman değil. Örneğin kontrol altında olmayan ve fark edilmeyen hipertansiyonda zamanla kalp yetmezliği gelişebilir. Fakat geç kalınmadan fark edilip hipertansiyon kontrol altına alınırsa kalp yetmezliği düzelebilir ve hatta geçebilir.