Konu Başlıkları:
Kalp dört odacıktan oluşur: üst kısımda iki kulakçık (sağ ve sol atrium) ve kulakçıkların altında iki karıncık (sol ve sağ ventrikül). Kulakçıklar ile karıncıklar arasında ve karıncıklarla buradan çıkan damarlar arasında kapaklar bulunur. Kapaklar, kanın tek yönlü akmasını, dolayısıyla kanın geri kaçışını engellemeye yarar. Kapaklar, kanın karıncıklara tek yönlü girişini sağlarken tek yönlü de çıkışını sağlarlar. Her kapak (2 yaprakçıktan oluşan mitral kapak hariç) 3 yaprakçıktan oluşur. Bu dört kalp kapak şunlardır (bakınız şekil):
Kalp kası kasılıp gevşedikçe kapaklar da açılır ve kapanır. Bu şekilde kan karıncıklara ve kulakçıklara dönüşümlü olarak dolar. Kapaklar çok sağlam bir dokudan yapılmıştır, kapandıkları zaman kanı kaçırmaması için aynı zamanda ucunda kasları (papiller kaslar) olan çok sağlam ipler (chorda) yardımıyla ventrikül duvarına tutturulmuştur. Ventrikül kasıldığı zaman kapalı olan kapaklar yüksek basınçtan dolayı geriye kan kaçırmasın diye kordaların kasları kasılarak kapağı sıkıca kapalı tutarlar. Açılıp kapanması, daha çok ventrikül içindeki basınç değişiklikleri ile ilgilidir. Aşağıda kalbin sol tarafındaki kapakların nasıl çalıştığı anlatılmıştır:
Benzer olaylar sağ tarafta, triküspit kapak ile pulmoner kapak arasında olur: Kalbin sağ tarafında; mitral kapağın yaptığı işi, triküspit kapak, aort kapağının yaptığı işi ise pulmoner kapak yapar.
Kalp kapaklarındaki hastalıklar büyük oranda romatizmal kalp hastalığı sonucu oluşur. Bunun dışında, kapakların yapısal bozuklukları, kalp boşluklarının genişlemeleri, kalp damar hastalıkları, iltihabi hastalıklar, yaşla kapaklarda kalsiyum birikmeleri (kalsifikasyon) de kapak hastalığına neden olabilir.
Kalp kapaklarında iki türlü bozukluk olabilir:
Bazı durumlarda aynı kapakta hem darlık hem de yetmezlik (mitral darlığı+mitral yetmezliği gibi) olabilir.
Ayrıca bakınız:
Kalp kapak hastalıkları
Kan dolaşımı
Kalbimiz nasıl çalışıyor?