Hipertansiyon ile ilgili yanlış bilinenler

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Tansiyonum yüksek, doktorum ilaç önerdi ama ben ilaç kullanmadan tuzu azaltarak, sarımsak yiyerek vs ile normale indirebilirim.

Yanlış: Hipertansiyon tedavisindede birinci basamak, zaten önce ilaç dışı yöntemlerin uygulanmasıdır (kilo kontrolü, sigara bırakılması, tuz kısıtlanması, stres kontrolü vs), doktorunuz zaten bunları önerecektir. Bunların yeterli olmadığı durumlarda veya bunlarla normale inmeyecek kadar yüksek olan tansiyonda ilaç önerecektir. Bu durumda ilaç dışı önlemlerin yanı sıra ilaç kullanılması da mutlak gereklidir.

Hastaneye veya doktora giderken ilaçlarımı yutmadan gitmeliyim!

Yanlış: ilaçlarınızı zamanında alarak gidiniz. Doktorunuz, ilaçlarınızın yeterli olup olmadığını ancak bu şekilde anlayacaktır.

Tansiyon ani yükselirse birden normale düşürülmelidir!

Yanlış: Tansiyonun bazı özel durumlar dışında kısa sürede (damardan ilaçlarla veya dil altı bazı ilaçlarla) birden düşürülmesi özellikle yaşlılarda son derece zararlıdır. Beyin kan akımını bozarak ciddi problemlerin oluşmasına yol açar. Böyle durumlarda doktorunuza danışınız.

İlaç kullanıyorum tansiyonum normal. O halde ilaçlarımı azaltmalıyım veya kesmeliyim!

Yanlış: İlaç verilmişse, kendinizi iyi hissetseniz ve tansiyonunuz normale dönse bile ilacınızı mutlaka düzenli ve kesintisiz olarak kullanınız. Unutmayınız ki ilacı azalttığınız veya bıraktığınız zaman, tansiyonunuz tekrar yükselecektir.

Gençlerde hipertansiyon olmaz!

Yanlış: Hipertansiyon her yaşta görülebilir ve her yaşta tehlikelidir.

Şikayetim yok o halde tansiyonum normal!

Yanlış: Şikayetlerin olmaması halinde tansiyon yüksekliğinin önemli olmadığı inancı son derece yanlıştır. Yüksek tansiyonun hastada şikayet oluşturmaması daha tehlikelidir. Çünkü şikayeti olmadığından dolayı hasta, tansiyon yüksekliğini fark etmez veya hastalığı üzerinde fazla durmaz. Şikayet yaratmasa bile tansiyon yüksekliği her zaman tehlikelidir ve kalp, böbrek, göz ve beyin gibi hedef organlar üzerinde hasar oluşturur.