Önemsememiz gereken 5 ağrı

SIK SORULAN SORULAR

Ağrı yaşamımızın bir parçasıdır. Yaşantımızda zaman zaman her hangi bir nedenden dolayı ağrı hissederiz. Ağrı her ne kadar istenmese de, vücudumuzun yolunda gitmeyen durumları bize bildirilmesi için görevlendirdiği bir elçidir. Yaşam için gereklidir. Şüphesiz her ağrının altında ciddi bir problem yatmaz, hatta çoğunlukla yatmaz. Ancak bu durum ağrı olduğunda çoğumuzun bunu önemsememesine yol açar ki, bazen bu ihmalin sonuçları oldukça vahim olabilir. O halde hangi durumlarda zaman geçirmeden sağlık desteği almalıyız. İşte tıbbın tüm dallarında, acil olarak doktora gitmeyi gerektiren ağrılar:

1. Çok şiddetli baş ağrısı:

Hepimizin baş ağrısı olur. Fakat “hayatımdaki en şiddetli baş ağrısı” dedirten baş ağrısı, beyin kanaması veya beyin anevrizması  bulgusu olabilir.

2. Göğüste olup boğaz, çene, omuz kollara yayılan şiddetli ve sıkıştırıcı ağrı:

Kalp krizi bulgusu olabilir. Beraberinde bulantı ve kusma da olabilir. Kalp krizi ağrısını hasta, elini yumruk haline getirip göğsüne koyarak, “göğsüme bir fil oturmuş gibi” diye tarif eder.  Özellikle tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi risk faktörleri varsa kalp krizi olma olasılığı güçlüdür.

3. Sırt ağrısı:

Sırt ağrıları, çoğunlukla kasları ve romatizmal hastalıkları ilgilendirmekle beraber, daha önce benzeri olmayan ve yeni başlayan bir sırt ağrısı,  özellikle risk faktörü olan hastalarda) kalp krizi (neyse ki kalp krizinde sırt ağrısı tek başına sık görülmez) veya kardiyolojinin en acil durumlardan biri olan aort diseksiyonu (aortun tabakaları arasında yırtılma) bulgusu olabilir.

4. Şiddetli karın ağrısı:

Apandisit, safra kesesi problemleri, pankreas iltihabı, ülser veya barsakları besleyen atardamarların darlıkları ile ilgili olabilir.

5. Baldır ağrısı:

Derin bacak toplardamarlarında pıhtı gelişmesi (derin ven trombozu: DVT) ‘nin bir göstergesi olabilir. Ağrı ile birlikte o bölgede şişlik de olur.En büyük tehlike burada oluşan pıhtının yerinden kopup akciğer atardamarlarını tıkamasıdır (pulmoner emboli) ki bu ölümcül olabilir. Özellikle ileri yaş, kanser, uzun süreli yatak istirahati veya hareketin az olduğu uzun süreli seyahat, gebelik, DVT’nin sık görülebileceği durumlardır.