SIK SORULAN SORULAR |
40 yaşın üzerinde ve uzun zamandır hareketsiz iseniz başlangıçta kendinizi çok yormamanız gerekir. Hafif yürüyüşler veya yüzme uygun olur. İlk günlerde 3-5 dk ile başlayıp her gün bir kaç dakika artırarak bir kaç haftada oldukça iyi bir duruma gelebilirsiniz. Egzersizlerinizi evde veya dışarıda, günün her hangi bir saatinde yapabilirsiniz.
Egzersiz ne çok yorucu, ne de çok hafif olmalıdır. Buradaki kriter, egzersiz sırasında rahat konuşabilir durumda olmaktır. Nefes nefese kalmaktan dolayı rahatça konuşamıyor veya egzersizi sonlandırdıktan 10 dakika sonra kendinizi tamamen rahat hissetmiyorsanız egzersizin temposu çok fazla demektir: tempoyu biraz düşürmelisiniz.
Bu süre sizin yaşınıza, kondisyon durumunuza, yapılan egzersizin yoğunluğuna bağlıdır. Eğer yeni başlanıyorsa haftada 3 gün 10-15 dk’lık yürüyüş veya benzer hafif egzersizler yeterlidir. Sonra süre yavaş yavaş artırılır. Eğer aktif iseniz ve kondisyonunuz yeterli ise o zaman hedef kalp hızında 30-60 dk egzersiz yapılmalıdır.
Egzersizin sürekli olması, yapılmasından çok daha önemlidir. İdeali her gün yapmaktır. Bu mümkün olmuyorsa haftada en az 3 gün yapmaktır. Birkaç haftadan fazla bir ara vermişsek yeni başlamış gibi program yapmalıyız.
Bu sınır egzersizden neyi amaçladığınıza bağlıdır. Kalp damar ve akciğer sağlığımızı amaçlıyorsak yukarıdaki tablodaki A ve B sütunlarındaki egzersizlerden hedef kalp hızında günlük 60 dakikanın üzerinde yapmak ek bir yarar sağlamaz. Ancak amaç fazla kilolar nedeniyle fazla kalorilerinizi yakmak ise o zaman limit yoktur. Ne kadar çok egzersiz yaparsanız o kadar çok kalori harcarsınız. Fakat bu durumda kilo vermenin en iyi yolunun kalori harcamanın yanı sıra kalori alımını kısıtlamak olduğunu da unutmayalım.
Yaş ilerledikçe fizik aktivite azalır. Ancak orta ve ileri yaşta fizik egzersize duyulan ihtiyaç, gençlerdekinden farklı değildir, kısaca her yaşta insan egzersizden yarar görür.
Ayrıntılı bilgi:
Egzersiz – Spor