Coumadin ağızdan alınan bir kan sulandırıcı ilaçtır ve oldukça önemli kullanım alanları bulunmaktadır (atrial fibrilasyon gibi ritim bozukluklarında kalp içinde pıhtı gelişmemesi için, yapay metal kalp kapağı takılan hastalarda kapakta pıhtı oluşmaması için, beyin damar hastalığı geçiren hastaların bazılarında olay tekrarlamaması için vb*). Bu kadar önemli ilaç olmalarına rağmen ağızdan alınan kan sulandırıcı ilaçların dozunun ayarlanması oldukça zor bir iştir. Belirli zamanlarda kan testlerinin yapılması (protrombin zamanı veya İNR) ve çıkan sonuca göre ilaç dozunun ayarlanması gerekir. Çünkü ilacın kan düzeyi çok olursa kanamalara neden olurken (vücutta kendiliğinden gelişen morluklar; idrardan, burundan, kanama vs) düzeyi az olursa da beklenen etki sağlanmaz ve felçlere neden olabilen pıhtılar gelişebilir. Onun için etkili kan düzeyinin elde edilmesi son derece önem taşır. Etkili olan ilaç dozu kişiden kişiye değiştiği, çok fazla ilaç ve yiyeceklerle etkileştiği ve hatta aynı kişide bile zaman içinde etkinlik değişebileceği için belirli zamanlarda (10-30 günde bir) kan testlerinin yapılması gerekir.
Hastanın belli zamanlarda laboratuara gidip kan vermesi, kan testinin her laboratuarda yapılamaması, yapılsa bile kanın alınma şeklinden laboratuarda çalışılmasına kadar özen isteyen bir test olduğundan her sonuca güvenilmemesi bu ilacı kullanmanın zorluklarını oluşturuyor.
Bundan dolayı hastaların evinde şeker ölçüm cihazları gibi kan testlerini kendilerinin yapması için cihazlar geliştirildi. İngiltere’de Oxford Üniversitesinde yapılan açıklamaya göre, Avrupa, Kanada ve ABD’de yapılan çalışmalarda hastaların evlerinde bu ölçüm cihazlarıyla kendi ilaçlarını kendilerinin ayarlamasının (doktorunun önerileri doğrultusunda) oldukça güvenilir olduğu ispat edildi.
İNR ve protrombin zamanı ölçüm cihazları, şeker ölçüm cihazlarına benziyor. Parmak ucundan alınan kanı cihazın saniyeler içinde okumasıyla sonuç elde ediliyor. Bu cihazlar ülkemizde de bulunuyor.
*Son yıllarda coumadinin yerine kullanılan, kan testi ile dozunun ayarlanmasına gerek bulunmayan yeni kan sulandırıcı ilaçlar da çıktı. Bunların, sık sık kan bakmaya gerek olmadığından hasta açışından kullanımları daha rahat. Fakat yine de, yeni ilaçların coumadinin yerini tutmadığı durumlar var (metalik kapak protezleri ve mitral darlığına bağlı atrial gibrilasyon gibi).