Yanlış: Günlük aldığımız tuzun %75’ini yemek için satın aldığımız ürünlerle alıyoruz. Hatta bazı yiyeceklerin 1-2 porsiyonu ile günlük maksimum miktara bile ulaşabiliriz (bkz: yiyecekler ve tuz miktarları). Çoğu hazır gıdaların etiketlerinde 100 gr başına içerdiği sodyum miktarı yazılıdır. Genel olarak işlenmiş et ürünleri, hazır çorbalar, konservelerde tuz miktarı çoktur.
Yanlış: Devamlı tuzlu yiyecekler yiyen veya yemeklerine ek olarak tuz atan kişilerin dillerindeki tuzu algılayan cisimciklerin tuz eşiği yükselir ve normal tuzlu yemekleri bile tuzsuz olarak algılar. Oysa tat cisimcikleri eğitilebilir: Yani az tuzlu yerseniz bir kaç hafta sonra yemekler size “normal tuzlu” gelir. Hatta “normal tuzlu” yemekler de “çok tuzlu” gelir. Dolayısı ile tuzlu yemek alışkanlığı değiştirilebilir. Bundan başka fazla tuz, yemeklerdeki çok baskın olmayan farklı lezzetleri de maskeler. Az tuzlu yiyerek, bu farklı lezzetleri de algılayıp yemekten daha fazla zevk alabilirsiniz.
Yanlış: Bazı yiyecekler çok tuz içermesine rağmen fazla tuzlu hissedilmeyebilir. Örneğin şeker içeren bisküviler. Ayrıca dilimizdeki tat alma cisimcikleri fazla tuza alışmışsa bazı yiyeceklerin tuzlu olduğunu fark edemeyebiliriz.
Yanlış: Çok fazla tuz almak her yaştan insanın tansiyonunu yükseltebilir. Günümüzde 30-40’lı yaşlarda yüksek tansiyonun (hipertansiyon) görülme sıklığı oldukça fazladır.
Yanlış: Tuzda sodyum klorür (NaCl) vardır ve tansiyonu yükselten sodyum (Na)’dur. Tuzun nereden çıkarıldığı (deniz, yer altı vs) veya nasıl hazırlandığı (kristal, toz, kaba) önemli değildir. Sonuçta hepsi sodyum klorür içerir.
Yanlış: Çok yüksek sıcaklıklarda bile terle tuz kaybı fazla olmaz. Dolayısı ile sıcak havada ek olarak tuz almamız gerekmez. Fakat sıcak havalarda fazla su içmemiz çok önemlidir.
Yanlış: Yiyeceklerinize dışarıdan hiç tuz koymasanız dahi içeriklerindeki tuz miktarı vücudumuz için yeterlidir.
Yanlış: Tansiyonu yüksek olan bir çok insanın hiçbir şikayeti yoktur. Dolayısı ile ölçülmediği sürece, tansiyonun yüksek olduğu bilinemez.
Yanlış: Diyet tuzlarında çoğunlukla tuz tadını veren potasyum klorür (KCl) bulunur. Bazılarında ise buna ek olarak bir miktar normal tuz da olabilir. Potasyum klorür böbrek hastalarında zararlı olabilir. Onun için diyet tuzunu ancak doktorunuz önerirse kullanmalısınız.
Yanlış: Sağlıklı olduğu ileri sürülen bu tuzda da bildiğimiz sodyum klorür bulunur.
Tuzla ilgili diğer konular:
Ek kaynaklar