Kalp hastalıklarında Türkiye’deki durum

Kalp Hastalıklarında 5 yıllık çalışma

1990 yılından beri bütün Türkiye’de kalp hastalıklarında yürütülen TEKHARF (Türk Erişkinlerinde Kalp Hastalığı ve Risk Faktörleri) adlı araştırmada, kalp hastalıklarının sıklığı ilk taramada belli kriterlerle değerlendirildiği gibi yeni gelişen koroner olaylar ve ölümler 5 yıla yaklaşan izlenme döneminde incelendi. Türk Kardiyoloji Derneği İnceleme Grubu ile Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü taramada, 20 yaş ve üstünde bulunan 29.5 milyon nüfus hakkında kalp hastalığı ve buna yol açan etkenler açısından geçerli bir hükme varabilmek için örnekleme yöntemiyle 3689 kişi muayene edildi. Türk Kardiyoloji Derneği’nin öncülüğünde  gerçekleştirilen araştırmaya göre her bin erişkin nüfusta 63 kalp hastası var. Bunların 35’i koroner, 20’si hipertansif, 5’i romatizmal kalp hastası ve 3’ü diğer tür kalp rahatsızlıklarına sahip.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye genelindeki erişkinlerde kalp hastası olabilirlik riski yüzde 6.7 olarak belirlendi. Bu oran erkeklerde yüzde 6.2, kadınlarda ise yüzde 7.3 oldu.

Kadın hastalar daha fazla 

Her bin erişkin içinde 69 kadın ve 57 erkek kalp hastasının bulunduğu ortaya koyduğu araştırmada, koroner kalp hastalığı İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler başta olmak üzere, kentlerde yüzde 15 oranında daha sık kaydedildi. Ancak hipertansif türünün yanı sıra romatizmal ve doğumsal kalp hastalıklarına kırsal kesimlerde daha sık rastlandığı belirtildi.

Kalp hastası 2 milyona yakın

1 milyon 860 bin kalp hastasının yaşadığı ülkemizde, bu hastaların 1 milyon 50 bini koroner, 590 bini hipertansif, 140 bini romatizmal geri kalanı da diğer kalp hastaları olarak belirlendi. Araştırmaya göre her bin erişkin nüfusta 63 kalp hastası var. Bunların 35’i koroner, 20’si hipertansif, 5’i romatizmal kalp hastası ve 3’ü diğer tür kalp rahatsızlıklarına sahip.

Riskli gruplar

Koroner kalp hastalarında risk faktörleri incelendiğinde ise toplam 141 koroner kalp hastasının 87’sinde (yüzde 62) hiperkolesterolemi, hipertansiyon ve sigara içimi gibi majör risk faktörlerinden biri veya daha fazlası bulunuyor.

Kalbi en zayıf bölgeler: Karadeniz ve Marmara

Türkiye’de erişkinlerde kalp hastalıklarının coğrafi bölgelere göre dağılımı ise şöyle bulundu:

  • Marmara Bölgesi’nde erkeklerde yüzde 6.9, kadınlarda 8.9,
  • Ege Bölgesi’nde erkeklerde yüzde 5.5, kadınlarda 6.6,
  • İç Anadolu Bölgesi’nde erkeklerde 5.3, kadınlarda 6.1,
  • Akdeniz Bölgesi’nde erkeklerde yüzde 3.9, kadınlarda 5.7,
  • Karadeniz Bölgesi’nde erkeklerde yüzde 8.3, kadınlarda yüzde 9,
  • Doğu Karadeniz Bölgesi’nde erkeklerde yüzde 7.1, kadınlarda 6.9,
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde erkeklerde yüzde 5.8, kadınlarda yüzde 6.9.

Görüldüğü gibi ülkemizde erişkinlerde kalp hastalığı, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde en yüksek oranlarda, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde en düşük oranlarda saptandı.

Kalp hastalığın Karadeniz Bölgesi’nde daha sık görülme nedeninin de tereyağ tüketiminin fazlalığı ve Karadenizliler’in stresli yapıya sahip olmaları olabilir.