SIK SORULAN SORULAR |
Burada sıraladığım yiyecekler, kalp ve damar sağlığına faydalı ve damar düşmanı bir hastalık olan şeker hastalığı üzerine olumlu etkileri olduğu bilinen bazı doğal maddeleri içeriyorlar. Ancak kalp için faydalı yiyecekler doktorunuzun tavsiyelerinin üstüne çıkmamalı. Yani doktorunuz; kolesterol, tansiyon ve kalp ilacı kullanmanız gerektiğini söylüyorsa, bu yiyecekler, bu ilaçların yerine geçemez ve geçmemeli (aynı düşüncem, bilimsel olduğu kanıtlanmamış ot-çöp için de geçerli). Kalp için faydalı yiyecekler ancak doktorunuzun aksi görüşü yoksa kalp damar sağlığı açısından tüketilmesinde fayda olacak besinlerdir.
Yemeklere lezzet verdiği gibi antioksidan içermeleri olmaları nedeniyle kalp dostudurlar: biberiye, adaçayı, kekik.
Alkol alıyorsanız belli bir miktar kırmızı şarap kalp dostudur. İçerdiği resveratrol ve catechin nedeniyle antioksidan özelliği olan kırmızı şarap, damar duvarını korur ve iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Günlük olarak, kadınlarda 1, erkeklerde 2 kadehten fazla tüketilmemesi tavsiye olunur.
Alkol almanızın başka yönden sakıncaları olup olmadığını doktorunuza danışmalısınız. Alkol bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Fazla alkolün tam tersi zararlı olabileceğini aklınızdan çıkarmayınız.
Kalp sağlığı için çok önemli bir besindir. Kan basıncını ve ritmi düzenleyen, trigliserid yağları üzerine olumlu etkileri olan omega-3 EPA ve DHA’dan zengindir. Amerikan Kalp Derneği haftada en az 2 porsiyon, somon veya benzer yağlı balık yenmesini tavsiye etmektedir. Yağlı balık olduğu için folyo içinde sebze veya çeşitli otlarla pişirilebilir (Ayrıca bakınız).
Ton balığı da kalp dostu omega-3’lerden oldukça zengindir. Konserve alacaksanız light olanı (yağda değil suda saklanmış olan) tercih edin.
Zeytinyağı tekli doymamış yağlardandır. Zeytinin ilk preslenmesinden elde edilen bu yağ, damar dostu polifenol denilen antioksidanlardan oldukça zengindir. Bu zeytinyağını salatalarda veya pişmiş sebzelerin üstüne dökerek tüketin. Soğuk preslenen zeytinyağı en iyisidir ve imal edildikten sonra 6 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilir (Ayrıca bakınız).
Küçük miktarlarda ceviz içi (günlük 40 gr gibi) kolesterol düşürmede yardımcı olur ve damar koruyucu etkiye sahiptir. Ceviz, omega-3 tekli doymamış yağlardan ve liften zengindir.
Bitkisel sterol, lif ve kalp dostu yağlardan zengindir. Kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesinde ve şeker hastalığı riskinin azalmasında yardımcı olur. Damak zevki için kavrulmuş olanı daha iyidir.
Uzak doğudan gelen bu ürün, lezzetli bir iştah açıcıdır. Trigliseridleri düşüren soya proteinlerinden zengindir. Ayrıca önemli miktarda lif içerir ki bu da kolesterol düşürülmesinde yardımcı olur. Bu ürün dondurulmuş olarak ülkemizde de bulunuyor. Donmuş ürünü haşlayıp sıcak olarak tüketin.
Soya fasulyesinden yapılan bu uzak doğunun sağlıklı yiyeceği, kendine has bir tadı olmasa da içerdiği mineral, lif ve çoklu doymamış yağlarla kalp dostudur. Küp şeklinde kesip ızgara ve kızartmasını yapabilir veya çorbalarınızı içine katabilirsiniz. Ülkemizde de bulunuyor.
Tadı güzel ve sulu olan bu meyve, kolesterol mücadelesinde yararlı olan pektin içerir, ayrıca içerdiği antioksidan hesperidin sayesinde damar duvarlarına ve kan basıncına olumlu etkileri de bulunur. Orta boy portakal yaklaşık 63 kalori ve 3 gr lif içerir.
Son çalışmalar bu güzel sebzenin kan şekerini kontrol ettiği ve şeker hastalığı gelişimini azalttığı şeklinde. Ayrıca kolesterol mücadelesinde önemli olan yulafta bulunana benzer lifler de içerir.
Arpa, bol miktarda kolesterol ve kan basıncını düşüren liflerden zengindir. Pirincin yerine kullanılabildiği gibi çorbaların veya yemeklerin içine atılabilir, kavrularak veya değirmende çekilerek kahvaltıda gevrek olarak kullanılabilir.
Yulaf, kötü kolesterol (LDL) düşürülmesinde çok önemli bir besindir. Sütle karıştıracağınız yulaf ezmesi sizi uzun süre tok tutacağı gibi kan şekerini düzenlemesiyle şeker hastalarında da yararlıdır.
Keten tohumu içerdiği 3 şeyden dolayı kalp dostudur: lif, bir antioksidan olan lignan ve bitkilerde bulunan omega-3 yağ asit olan ALA. ALA vücutta omega-3 EPA ve DHA’ya çevrilir.
Keten tohumunu değirmende çekerek kullanın. Kullandığınız her şeye (süt, yoğurt, hamur işleri vs) katabilirsiniz.
Yoğurt içerdiği yüksek kalsiyumu ile kemik dostu olduğu kadar içerdiği potasyumla da yüksek tansiyonun kontrolünde yardımcı olur. Yoğurtta, sütte bulunan kalsiyum ve potasyumun 2 katı bulunur. Daha yararlı olması için yoğurdun az yağlısını veya yağsız olanını tercih edin.
Sterol ve stanoller bitkilerde bulunan ve kolesterolün barsaklarda emilimini önleyerek kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olan maddedir. Günümüzde üreticiler, bunları bazı gıdaların içine koyarak (margarin, süt, yoğurt vs) pazarlamaktadır. Ancak işe yaraması için günde 2 gr sterol alınması gerekir.
Kahve ve çay, şeker hastalığı gelişme riskini azaltmaktadır. Kahve sevenler günde 2-3 bardak içebilir. Ancak şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanlar kahve için doktoruna danışmalılar. Kalori ve yağ miktarı açısından sütsüz kahveyi tercih edin.
Acı biber ile yapılan küçük bir çalışmada yemeğe serpilen acı biberin yemek sonrası insülinin aşırı salgısını önleyebileceği gösterildi. Her ne kadar genel kabul görmüş bir etki olmasa da acı biberi sevenler için iyi bir haber.
Kalp dostu antioksidan olan antosiyanin içerir. Yaban mersini ayrıca lif ile birçok yararlı vitamin ve mineral içerir. Kiraz ve yaban mersinini taze veya kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz.
Kalp dostu antioksidanlardan oldukça zengin olan ıspanak, ayrıca çok miktarda mineral ve vitamin içerir. Omega-3 yağ asitlerini de barındırır. Maksimum fayda için taze, buharda pişirilmiş veya kısa süreli haşlanmış olarak tüketin.