Kalp, göğüs ön duvarı arkasında, orta kısımda, iki akciğer arasında yer alır. Aslında kalp, çoğu kimsenin sandığı gibi sol tarafta değildir, göğüs kafesinin tam olarak ortasında bulunur.
Kalp atımının hissedildiği yer olan, sol karıncığın uç tarafı (sol ventrikül apeksi) solda -tam olarak sol meme altında- hissedildiği için yanlış olarak soldaymış gibi algılanır. Kalp, kas dokusundan oluşmuştur. Temel işi kanı pompalamak olan hayati bir organdır.
Kalp, sağda ve solda birer kulakçık (sağ ve sol atrium) ve karıncık (sağ ve sol ventrikül) olmak üzere dört boşluktan oluşur. Sağdaki kulakçık ve karıncığı, triküspit (3 yaprakçıklı) kapak; soldaki kulakçık ve karıncığı ise mitral (2 yaprakçıklı) kapak ayırır.
Kalbin sol karıncığının bitimi ile kalpten çıkan ve insanın en büyük atardamarı olan aort damarının başlangıcı arasında aort kapağı vardır. Benzer olarak pulmoner kapak, sağ karıncık ile pulmoner damar arasındadır.
Kalbin sağ kulakçığına; tüm vücuttan gelen, oksijeni dokular ve organlar tarafından kullanılmış olan kanı toplayan damarlar (vena cava inferior ve vena cava superior) açılır. Bu kan sağ ventrikül aracılığı ile, oksijenlenmek için akciğer atardamarına (pulmoner arter) atılır. Akciğerlerde oksijenlenen kan, 4 adet akciğer toplar damarları (pulmoner venler) ile sol kulakçığa döner oradan da sol karıncığı geçerek aort damarları ile tüm vücuda pompalanır (ayrıca bakınız: kan dolaşımı)
Kalbin dış yüzünü perikard denilen çepeçevre bir zar kaplar (üstteki şekil). Bu zar ile kalp arasında, kalbin çalışırken rahat hareket edebilmesi için çok az miktarda kayganlaştırıcı sıvı bulunur. Bazı hastalıklarda bu zar iltihaplanabilir (perikardit) veya zar ile kalbin arasına sıvı dolabilir (perikard effüzyonu), sıvı çok fazla olursa yaşamı tehdit edebilir (kalp tamponadı).