SIK SORULAN SORULAR
|
|
Tuz neden önemli?
Tuzun %60’ı klor, %40’ı ise sodyumdan oluşur. Vücudumuzdaki bir çok kimyasal reaksiyon için sodyum gereklidir. 1 gram tuzda 400 mg sodyum bulunur. Bununla birlikte sodyumun fazla alınması tansiyonu yükseltir. Yaşam için bu kadar gerekli olan sodyumu almamız için ille de dışarıdan tuz almamız gerekmez. Tuz ticari olarak keşfedilip işleninceye kadar, insanlar yüzyıllarca süreyle gereksinimleri olan tuzu yedikleri besinlerden (balık, et, sebze vb) sağlamışlardır. Yediğimiz besinlerde günlük gereksinmemizi karşılayacak kadar sodyum bulunur, dolayısı ile dışarıdan aldığımız tuz gereksinmemizden çok damak zevkimiz içindir. Bugün; tuz, damak zevkimiz dışında, sanayide de önemli miktarlarda kullanılıyor (tekstil boyası, çanak çömlekçilik, deri işlenmesi, yiyeceklerin korunması vb).
Fazla tuz neden zararlı
- Tüm dünyada günlük ortalama tuz alımı kişi başına yaklaşık 9-12 gramdır.
- Ülkemizdeki tuz tüketimi dünya ortalamasının üstünde (17-19 gr/gün)
- Dünya Sağlık Örgütü tuz alımının günde 1 çay kaşığını (5-6 gram) aşmamasını önermektedir (bu miktar tuz 2000-2400 mg sodyum içerir).
- Tuz alımının ulusal düzeyde azaltılması kalp-damar hastalıklarının önlenmesinin en düşük maliyetli yoludur.
- Tuz alımı yarı yarıya azaltılırsa, dünya çapında inme ve kalp krizine bağlı yıllık ölüm sayısı yaklaşık 2.5 milyon azalacaktır.
- Ülkemizde her 3 kişiden birinde yüksek tansiyon var ve yüksek tansiyonu olan her 3 kişiden 2’si yüksek tansiyonu olduğunun farkında değil (bkz: hipertansiyon). Toplumumuzun %30’undan fazlasının sodyuma duyarlı kan basıncı olduğu düşünülüyor. Bu bireylerde tuzun fazla alınması hipertansiyona neden olur.
Tuz ile ilgili diğer bilgiler:
Tuz’un yanlış bilinenleri
Tuz böbrek için zehirdir!