Bilindiği gibi kırmızı etin, kalp damar sağlığı açısından fazla tüketimini önermiyoruz. Fakat yapılan çalışmalarda; sucuk, salam, pastırma, jambon, kavurma, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin kalp damar hastalıklarına ve hatta şeker hastalığına yol açması yönünden, kırmızı (işlenmemiş) etten daha da zararlı olduğu saptandı.
Uzun süreli korunması veya lezzet gibi nedenlerle etlerin kurutulması, islenmesi, tuzlanması veya bir takım kimyasal maddeler katılması ile “işlenmiş et” elde ediliyor. Direk olarak et veya kıyma olarak tükettiğimiz ve önceden bir işlem yapılmamış etlere ise “işlenmemiş et” diyoruz.
1.2 milyon kişide yapılan araştırma sonucunda; her 50 gr işlenmiş et alımıyla, kalp hastalığı riskinin %42, şeker hastalığı riskinin ise %19 oranında arttığı saptandı. İçerik olarak 2 et türü arasındaki farklılık araştırıldığında ise; kolesterol ve doymuş yağ oranı arasında 2 et türünün benzer olduğu, ancak işlenmiş ette sodyumun (tuz) 4 kat, koruyucu nitrat oranının ise 2 kat fazla
olduğu görüldü. Dolayısı ile işlenmiş etin esas zararlı içeriğinin tuz ve diğer koruyucu maddeler olduğu düşünülüyor. Sevilmesi halinde, işlenmiş etlerin haftada en fazla 1 kez alınması öneriliyor.
ABD Ulusal Kanser Enstitüsünün 2007 raporunda; kalp damar hastalıkları dışında; gerek işlenmiş ve gerekse işlenmemiş etlerin yüksek miktarlarda tüketildiklerinde; kalın barsak, akciğer, yemek borusu, karaciğer kanseri gibi ciddi başka sağlık problemlerine de yol açtığı belirtilmişti.
Renata Micha, Samantha Heller, Gregg Fonarow; March 5, 2010, presentation, American Heart Association’s Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention annual conference, San Francisco