Egzersizin sürekli olması, ne kadar yoğun yapıldığından daha önemli

Kilolu erkek ve kadınlarda yapılan bir araştırmada kalp sağlığı açısından egzersizin sürekliliğinin, ağırlığından daha çok önemli olduğu anlaşıldı.

CHEST dergisinde çıkan araştırmaya göre haftada 19 km veya haftada 125-200 dk yapılan tempolu yürüyüşün aerobik formda kalmayı (fitness) anlamlı bir şekilde düzelttiği ve kalp hastalıklarının gelişme riskini azalttığı görüldü. Bunun daha ötesinde, daha çok yürümek veya daha hızlı yürümenin ek olarak bir kazancı olmuyor.

Araştırmacılar aynı zamanda haftada 19 km yürümenin kilo kaybına neden olmaksızın formda kalma düzeylerinin yükselttiğini, vücut yağ oranını azalttığını, vücut kas kitlesinin artırdığını ve lipid (kan yağları) düzeyinin daha sağlıklı hale getirdiğini belirttiler.

Araştırmacılar ayrıca; insanların yılda 1-2 kg kilo almaya eğilimli olduğunu, düzenli yapılan egzersizin bu kilo alımına engel olacağının altını çizdiler.

Çalışmada daha yoğun olarak yapılan egzersizin (jogging=yavaş koşu) kalp sağlığı açısından ek bir yararının olmadığı, kalp sağlığı ile fitness (formda kalma) arasında yakın bir ilişki olduğu vurgulandı.

Chest, Ekim 2005.