Çok kullanılan pıhtılaşma önleyici ilaç olan warfarin’in (coumadin) etkisi kişiden kişiye oldukça farklılık gösteriyor; bazılarında gün aşırı yarım tabletle bile yeterli antikoagülan (pıhtılaşma önleyici) etki elde edilirken bazı hastalarda günde 2 tablete kadar çıkmak gerekebiliyor.
Özellikle pıhtı oluşumuna eğilim olan hastalıklarda (atrial fibrilasyon, metalik kapaklar vb) sık kullanılan warfarin oldukça önemli bir ilaçtır. Warfarin dozunun iyi ayarlanması oldukça önemlidir. Çünkü dozun fazla olması durumunda kendiliğinden oluşan kanamalar olurken, dozun az gelmesi halinde ise kan yeteri kadar sulanmadığından pıhtılaşma oluşur. Uygun ilaç dozunun ayarlanması belli zamanlarda yapılan kan testleri ile (protrombin zamanı veya INR) mümkün oluyor.
Hastalar arasında warfarin dozlarının bu kadar farklı olmasının nedeninin vitamin K epoxide reductase (VKORC1) adı verilen bir gen olduğu bulundu. Hastalar bu genin varyasyonlarına göre 3 kategoriye ayrılabiliyor: yüksek doz, orta doz ve düşük doz.
Bu sınıflama henüz pratik olarak klinik uygulamaya geçmedi ama böyle bir sınıflama olması, uygun antikoagülan etkinin kısa sürede sağlanması bakımından oldukça önemli olacaktır.
The New England Journal of Medicine, June 2005.
Konuyla ilgili:
Coumadin
Hastalar coumadin (kan sulandırıcı ilaç) dozunu kendileri ayarlayabilir